Какво научих днес – 14.10.2019т

MySql - Basedata

Какво научих днес - 14.10.2019г

Вече мога да се похваля, че навлизам все по-надълбоко с изучаването на фундаменталните основи на Бек-енд-а. За да мога да боравя с всяко едно приложение, отзад, трябва да владея и неговите бази от данни. За целта в момента карам курс – MySql бази данни, което всъщност прибавя още един програмен език към моята биография.

Инсталирах няколко на брой програми, които работят с Бази данни и трябва да си призная – колкото и да е интуитивен този език, има специфики, които изискват време, за да мога спокойно да боравя с базите и да знам какво се случва реално. Управлението на големи бази неминуемо крие рискове от редица неправилни команди и респективно – неправилно изведени резултати. 

Изучаването на базите данни ще ми бъде от голяма полза, тъй като те присъстват на практика навсякъде. В комбинация с PHP ще бъда в състояние да извърша целият процес  по създаването на едно самостоятелно приложение абсолютно сама. Това ми дава сили и кураж да продължавам да се занимавам с това, което ме е запалило. 

 Признавам, че миналата година, когато започнах да уча Front-end си мислех, че това което стои “отзад” не е толкова интересно и че да творя “видимата” част е по-забавно и удовлетворяващо.  Дори си спомням че, в разговори с програмисти съм им казвала – “Вие пишете “невидими” логики отзад, които никой не вижда, аз пиша “красотата” отпред”.

Ами ето, че дойде момента, в който осъзнавам, че писането на “задната” логика е също толкова вълнуващо и интересно.  Затова донякъде връщам думите си назад. Но си запазвам правото да кажа, че фронт-енда ми е силно на сърцето и няма да го оставя.

 Надявам се бързо да премина през курсовете, които карам в момента и в най-скоро време да мога да се похваля, че вече съм в някаква степен бекенд програмист! 🙂