Вашите сайтове са моя грижа

Изработка на сайтове

свържете се с мен
Fifoza – изработка на сайтове Fifoza – изработка на сайтове

Създаване на собствена тема в WordPress на Localhost

Стъпка по стъпка

website - responsive views

Ще извървя една по една всички стъпки по създаването на собствена Уърдпрес тема и ще показвам етапите.

Преминах през курс с тази тема и сега ще приложа наученото, като същевременно ще обяснявам стъпките и ще се опитам да направя абсолютно всичко сама, без да поглеждам в лекциите и подсказките. Надявам се все някой някога да има нужда от такова подробно описание на български език. В интернет безспорно има безкрайно много видеа и лекции, но всички са на английски език. 

1. Стартиране на Xampp и създаване на База данни за нуждите на сайта

Инсталацията на Xampp е описана на много места в интернет. Основното за тази програма е, че тя представлява локален сървър с MySQL база данни и това позволява разработки локално на Вашия и моя компютър.  За целите на собствената Уърпрес тема – се нуждаем сървърът да бъде пуснат и в базата данни да създадем една чисто нова празна база. 

Създаваме нова База данни, като внимаваме да изберем енкондига да бъде – utf8_ceneral_ci, за да нямаме проблеми в бъдеще със шрифтове и четене на информацията. 

2. Сваляме последна версия на WordPress от официалния сайт

https://wordpress.org/download/  –  От тук сваляме последната версия на WordPress. Към днешна дата това е 5.2.3 версия. 

Отиваме във c://xampp/htdocs/ и създаваме нова папка, която ще съдържа всички файлове на новия уебсайт. Вътре разархивираме зип файла, който свалихме от страницата на WordPress.

3. Започваме и извършваме инсталацията на WordPress.

WPInstalation-2
WPInstalation-3
WPInstalation-4

Важна стъпка тук е да укажем точно името на базата данни, която създадохме малко по-рано.  След това си създаваме Потребител и Парола за инсталацията на Уърдпрес и приключваме тази стъпка.

WPInstalation-5

Честито!

Ако всички стъпки са преминали безпрепятствено би трябвало и достигаме до Админ панела на чисто новия ни сайт. 

4.Влизаме във файловете и темите на WordPress.

UnzipWPfiles
BasicThemes

След като сме готови с тази стъпка, отиваме в c://xampp/htdocs/OURPOJECTNAME/wp-content/themes   и виждаме вградените три теми, които идват фабрично с инсталацията на WordPress. Това са темите twentynineteen, twentyseventeen и twentysixteen.

GenericTheme-1
GenericTheme-2

Тъй като ние искаме да направим своя тема, затова сваляме една базова Generic тема, която притежава основните елементи и която ние ще редактираме по свой вкус и предпочитание.

Такива стартови теми има в официалния сайт на Уърдпрес. Нашата е свалена от тук – https://bg.wordpress.org/themes/generic/

След като я свалим – в папката Теми на нашия сайт – създаваме нова папка, която кръщаваме с подходящо име за тема. След това разархивираме съдържанието на стартовата тема вътре.

GenericTheme-3

Добавената стартова тема вече се появява в менюто и може да бъде избрана за тема на сайта.

GenericTheme-4

Следва да се промени служебната информация за произхода и автора на темата, както и нейното заглавие във файла style.css. 

GenericTheme-5png

БРАВО!
Нашата тема вече съществува и може да бъде избрана за активна на сайта.

След като променихме информативни коментар и заявихме, че тази тема е наша, отсега нататък каквото и да правим – това е Нашата тема! Тя е уникална и няма да има свой аналог. Ние сме нейните творци и  можем да приложим всички хрумвания и идеи, които имаме, за да превърнем този базов Уърдпрес стартер сайт в един напълно функционален и завършен продукт.

Сега трябва да приложим всички знания и умения, които имаме по езиците HTML и CSS.

Стилизацията на индивидуалните страници, мястото и наличието на различните менюта, widgets, цветова гама на страници, фонове, бутони, линкове и всичко, което искаме да постигнем с нашата индивидуална тема. За нас, или за нашите клиенти, ние вече владеем в голяма степен тази тема на Уърдпрес. Тя вече е уникална и неповторима.

2 + 2 = 4

За мен настъпи голям пробив в ученето с процеса описан в тази тема. Дълго време чаках момента, в който най-накрая ще видя как се комбинира и допълват CSS, HTML, PHP и WordPress.  CSS често го дописвам в графата Custom CSS, но досега винаги е било през панела на главната страница – Customise -> Custom CSS.

  Сега вече е различно. Вече се чувствам като програмист. Аз програмирам.  Пиша в сорсовите файлове и това вече ме прави една идея по-добра и ме приближава все повече нагоре и напред.  Един ден се надявам да мога да се похваля със създадени и изпипани стилизирани до съвършенство теми, мое производство.