Вашите сайтове са моя грижа

Изработка на сайтове

свържете се с мен
Fifoza – изработка на сайтове Fifoza – изработка на сайтове

Голяма Агенция VS Малък екип

Какво да изберете за Вашия проект?

Понякога е трудно да направите този избор.

      Аз ще изложа тук доводите и за двата варианта. Въпреки, че като фрийленс разработчик, аз работя сама, понякога в малки екипи,  имам малко опит и от работа с повече хора от различни области, точно както са изобразени и изброени на картинките горе.

Вариант 1 - Голяма Агенция

На първо място при избора на Агенция, трябва да сте наясно със сроковете на изпъление. Какъвто и да е Вашия проект – Агенциите имат стъпки и етапи на работа, които удължават времето на изработка. Проектът минава през различни звена и всяко едно отделя време за изпълнение на задачите си. Случва се и от едно звено проектът да се връща на предишното за поправки и корекции.  Това може да се случи и няколко пъти. Може и да стигне плавно до последното. Но как ще се случи всичко – това е нещо, за което никой не е в състояние да гарантира. Естеството на проектите и заданието е голям фактор тук.

Освен това всеки знае детската игра “Развален телефон”. Започваме с думичката “Врата” и след 15 човека сме стигнали до думичката “Въртележка” :))

   Точно тя е изобразена на картинката горе. Само че с проект на клиент, който се е възползвал от услугите на агенция за изработката на фирмения сайт, примерно.

Естествено, не винаги се получава така и съвсем не искам да казвам лоша дума за Агенциите. Просто разяснявам евентуалните спънки, които реално биха могли да се случат.

Всеки програмист е виждал тези картинки. Но е хубаво и клиентите да са запознати.

Освен времето, Агенциите изразходват и повече финансови ресурси – всеки от веригата трябва да получи заплата, логично. Нормално. Но това оскъпява крайния продукт – Вашия проект. Логично.

Все пак има и един голям плюс за Агенциите, когато става дума за наистина голям проект. Ако екипът и наистина отдаден и сплотен, а Вашия проект е сериозен и изисква голям ресурс от хора за създаването му, тогава може да се доверите на Агеция. Като тук най-важния и ключов момент е да съумеете да предадете павилно идеята си на Проджект-мениджъра, защото след това той ще е отговорен за проекта Ви и ще разпределя задачите на отделните хора. Ако той не е разбрал това, което е в ума Ви, рискувате да попаднете в ситуацията от картинката по-горе.

Вариант 2 - Малък екип

Тук нещата стоят по-различно. Вашата комуникация и обяснения се свеждат до един-два основни и разясняващи разговора с един човек, най-много – двама. Когато един човек или малък екип / 2-3 души/ ще изработват Вашия проект, те са наясно с всичко, което е важно за проекта Ви. Ще Ви зададат правилните и точни въпроси, така че да разберат напълно идеята и намеренията Ви. След това ще изпълнят заданието по начин, за който сте се разбрали предварително. В тази конфигурация обикновено крайния продукт се доближава на почти 100% до първоначалната идея. Естествено в процеса на работа се налагат и леки корекции и уточнения, за които Вие ще бъдете уведомоявани своевременно. Но все пак Вашия не много голям проект ще бъде реализиран така, както сте го поискали. Защото сте говорили с един човек и той Ви е разбрал.  Разбира се, случвало се е и с един човек разработчик проектът да бъде катастрофа, но това са по-скоро изключения, отколкото практики.

  Аз лично познавам няколко семейни двойки, които работят в синхрон, като екип и нещата им се получават. Единият работи като Web Designer, а другия- като front-end или back-end / може и full-stuck/ – и всъщност покриват изцяло нуждите на клиента за нормално голям проект.

  Аз лично – работя предимно сама, но при нужда се комбинирам с Web Designer- според проекта, или с back-end разработик.

В заключение мога да кажа, че избора кой за изработи Вашия проект зависи от следните няколко фактора:

  • Големината и естеството на проекта Ви
  • Времето, с което разполагате
  • Финансите, които сте склонни да отделите за проекта
  • Преценка на рисковете и ползите от двата вида екипи
  • Личното отношение към проекта Ви
  • Вашата интуиция

 

Каквото и да решите - Създавайте проекти! Правете сайтове!

Ако имате нужда от моите услиги - аз съм тук за Вас.